Renovering

Mal dine trævinduer til lækkerhed

Gamle vinduer af træ kan være irriterende og grimme. Heldigvis kan du forholdsvis nemt renovere dem, så de både ser smukke ud og holder længere. Det eneste, der skal til, er lidt håndkraft, et lag maling, en skruetrækker, en pensel, et kar, lidt linolie, måske noget jernmønje og sund fornuft. Her får du nogle gode råd.

Pep dine vinduer op og spar penge

Hvis du renoverer dine gamle vinduer, slipper du for at købe nye, dyre vinduer, og det er da en god ting. Genbrug er vejen frem og maling er langt billigere end splinternye vinduer.

Trin 1

Tjek vinduerne efter. Er der råd eller andet i træet? Brug en skruetrækker og gennemgå det bløde i vinduet. Fjern derefter overskydende maling.

Trin 2

Hvis træet er blødt, kan et linoliebad gøre det hårdere. Sæt vinduet ned i et kar med linolie, så de blødeste dele er dækket. Du kan også bare male linolie på de blødeste dele, indtil træet er mættet. Lad det stå et tørt sted i et døgn. Så er træbeskyttelsen og hærdningen på plads.

Trin 3

Hvis dine hængsler og beslag er rustne, kan lidt jernmønje, som er specielt udviklet til beslag, gøre dem smukke igen. Bank rust og overskydende maling af beslag. Spørg efter jernmønje i en specialforretning eller i et byggemarked.

Trin 4

Mal vindueskarmene med linoliemaling, så bliver de smukkere og mere holdbare.

Nu har du fået smukke vinduer igen.

Læs mere om linolie her.