Guide til gode roser

Af -

De dufter som en drøm og ligner en million – de der skønne og romantiske roser. Her får du en guide til at plante, pleje og nyde dem.

Plant roser i din have

Find et sted i haven, hvor der aldrig har vokset roser før. Ellers mislykkes projektet, inden det overhovedet er startet. Roser skal plantes for sig selv, og de kræver en del tålmodighed at dyrke, for de er tørstige og krævende. Til gengæld er de smukkere end de fleste andre gode blomster.

Roser skal stå for sig selv, kræver læ, kærlighed, tid, kræfter, masser af vand og en smule sol, mens de helst skal stå i læ for stormen. Hvis du ikke ønsker at passe og pleje dem ned i mindste detalje, så bed din blomsterhandler om rosesorter, som er hårdføre. Når du har fundet det perfekte sted, planter du dem ned i din have.

Plant roser i en krukke

Roser i krukker er nemmere at have med at gøre, for de står automatisk for sig selv og de er nemmere at tage med ind, når frost og kulde bider og stormen hærger.

Vælg dem, du synes bedst om, og stil dem, hvor du har lyst. De ser vilde og skønne ud og kan rykkes rundt efter behov og årstid og de har nemmere ved at vokse op end roser i et bed.

Roser og gødning

Roser kræver masser af gødning og skal jævnligt vandes for at vokse. Du kan typisk både få specialgødning til roser i en økologisk og en ikke-økologisk variant. Spørg din blomsterhandler og følg instruktionerne til punkt og prikke.

For megen næring er lige så skadelig for de skønne og skrøbelige roser som for lidt næring, så alt med måde. Hvis du har mod på at eksperimentere, kan du også bruge kompost som gødning til dine roser.

Roser og beskæring

Dine roser og hvor meget du beskærer dem er et spørgsmål om smag. Beskæres skal de dog for at de skal trives i haven. De fleste roser skal allerede beskæres om foråret og sommeren, når de blomstrer, for så undgår du at frosten og kulden bider sig fast i dem og forhindrer dem i at komme op igen.

Fjern døde grene og frostbidte blomster. Du kan både bruge en speciel rosensaks og en almindelig hækkesaks, så får du smukke og livlige roser til at gro. Giv dem gerne en omgang gødning, når de er beskåret.

Roser og beskyttelse

De fleste roser står i fuldt flor om sommeren og har det lidt sværere, når det bliver koldt og mørkt. Derfor er det godt, at de står i læ. Pak dem ind i plastfolie eller bobleplast, flamingo eller avispapir i vintertid, så beskytter du dem bedst, eller tag dem med ind i varmen, hvis du kan.

Roser i krukker kan du tage med ind i drivhuset eller i udhuset. Roser, som er plantet ned i haven, kan du fx beskytte med halm og bladaffald. Om sommeren drejer det sig om at nyde dem så meget som overhovedet muligt. For intet er smukkere at se på end en velplejet rose.

Giv egne roser i gave

Med roser i haven bliver du selvforsynende med den perfekte gave, for værtindegaven og den perfekte gave til kæresten eller ægtefællen på bryllupsdagen eller Valentines Day vokser i din egen have.

Der er lukket for kommentarer.