Din genvej til rene havefliser

Af -

Du kender det sikkert. Endelig indbyder vejret igen til at bruge terrassen udenfor, og i samme øjemed bliver du konfronteret med terrassen og haveflisernes tilstand efter mange måneder uden daglig opmærksomhed. Alger, pletter og massevis af ukrudt holder til sammen en havefest, der kan være svær at gøre noget ved. Heldigvis kan du, med de rette tips og rigtige rengøringsmidler, komme problemerne til livs samt forhindre at det kommer igen i samme omfang.

Start indsatsen i foråret

Allerede i foråret bør du faktisk sætte tid af til at komme algerne til livs. Alger kan nemt give dine fliser en grønlig overflade i løbet af vinteren, og derudover kan fliserne også være hårdt udsat for alt muligt andet, for eksempel fedt fra grillen, tegnekridt eller jord. Dette er dog ikke noget, der ikke kan gøres noget ved, hvis du starter i det tidlige forår med den rette rengøring.

Slib eller spul

Den mest miljøvenlige metode at komme af med skidtet på er god gammeldags knofedt. Du kan for eksempel fjerne algerne ved at strø sand udover fliserne og derefter feje dem væk med en kost. På denne måde ”slibes” algerne af. Husk at vælge skarpkornet, renvasket 0-4 mm sand, så sandet fungerer som slibepapir.

Et andet tip er at spule skidtet af med en højtryksvandstråle. Husk at holde højtryksspuleren sådan så vandstrålen har en vinkel på 30 grader i forhold til terassens belægning, da du ellers kan komme til at spule fugefyldet bort. Vær samtidigt opmærksom på ikke at være for tæt på fliserne når du spuler, da vandstrålen så kan skade overfladen ved simpelthen at spule betonens overflade væk.

Farvel til ukrudtet

En anden terrasseplage kan være den fuge der er mellem fliserne, som hurtigt kan blive invaderet af ukrudt og mælkebøtter. De kan være svære at komme helt af med, da de ofte gemmer deres rødder under selve fliserne, hvor du ikke kan nå dem, men med den rette behandling, kan du også komme dette til livs. En løsning kan eksempelvist være, at anvende fugesand mellem fliserne. Der findes mange forskellige varianter, men hvis du finder en type med høj pH-værdi, kan det være med til at dræbe ukrudtet, da det ikke kan gro i fugesandet. En anden type fugesand hærder så hårdt, at der ganske enkelt ikke kan vokse noget i det, og en helt tredje type pakker sig så hårdt, at ukrudtet ikke kan få fat.

Der er lukket for kommentarer.