Vælg den rette lås til din bolig
Står du og skal sælge dit hus eller din lejlighed inden for det næste stykke tid, vil du højst sandsynligt få det råd af din ejendomsmægler, at du bør få skiftet din lås, hvis den er af den gamle skole. Grunden hertil er ganske simpelt, at den er for usikker i forhold til, hvordan indbrudstyve den dag i dag foretager sine indbrud. Med andre ord er indbrudstyvene anno 2014 blevet ekstremt snedige, når det kommer til at bore og dirke låse op.
Hvilke krav stilles der til låse 2014?
Står du og skal have ny lås, er det godt at vide, at hvilke forholdsregler, du så skal gå efter. Først og fremmest skal din lås være både borebeskyttet og svær at dirke op. Har du i din yderdør en gammel cylinderlås, kan det i nogle tilfælde være nok bare at få skiftet cylindrene i låsen, men det er altid en god ide at rådføre sig med en professionel.
Der stilles ingen krav til, hvilken slags lås du skal have, hverken med hensyn til alder, type eller mærke, men det er alligevel en god idé, at undersøge, hvordan du bedst kan sikre dig med den rette lås.
Tjek din gamle lås
Det er vigtigt at tjekke låsene i dine yderdøre, både deres alder og type. Har der boet flere forskellige mennesker i din bolig, kan du for eksempel ikke vide, hvor mange der rent faktisk går rundt med nøgler til dit hjem.
Derudover er det også godt at vide, at gode systemer som Ruko og Zeiss også har deres svagheder, hvis de er gamle. For eksempel er gamle Ruko-låse med rundhovedede nøgler forholdsvis nemme at dirke op. De modeller der fremstilles i dag er både langt mere dirke- og boresikre, og laves typisk med flere stifter, hvilket gør den sværere at få op uden nøgle.
Har du en Zeiss-lås af ældre dato, er svagheden, at låsen ikke er monteret godt nok og derfor er let at bore ud ved et eventuelt indbrud.